Slucham tej muzyki z nieslabnacym zachwytem i wzruszeniem za kazdym razem gdy trafi do mojego odtwarzacza. A trafia czesto i zawsze porusza czule struny w mojej duszy. To plyta koncertowa z 1975 roku. Nagrania pierwszej formacji Ossjan. Tej dla mnie najwazniejszej i niezapomnianej. To muzyka z czasow kiedy chlopakow z Ossian moglem spotkac na Krakowskim Rynku. Kiedy moglem ich muzyki posluchac w Piwnicy Pod Baranami i w innych zaczarowanych miejscach w Krakowie. Kiedys mialem ta plyte na czarnym krazku. Dzisiaj mam ja na CD dzieki "Milo Records" za co Milowi Kurtisowi dozgonna wdziecznosc. Bardzo wazna byla tez dla mnie plyta wydana w 73 roku przez Polskie Stowarzyszenie Jazzowe w serii klubowej.
Tej plyty juz zapewne nigdy nie uslysze.
Formacja Ossian narodzila sie w Krakowie na poczatku 1971 roku. Pelna nazwa to Ossian:teatr naturalnego dzwieku. Bylem na jednym z pierwszych koncertow w Piwnicy i bylo to niezwykle, niezapomniane przezycie. Tworcami zespolu byli Jacek Ostaszewski-flety drewniane
Marek Jackowski-gitary i Tomek Holuj- tabla
gongi, instrumenty perkusyjne. Jacek Ostaszewski to niezwykly, charyzmatyczny czlowiek. Mysle ze to dzieki niemu Ossian to stale otwarta i tworzaca fascynujaca muzyke formacja. Jan Cegielka tak wspomina spotkanie z nim "Bylo to spotkanie z niezwyklym muzycznym guru. Prawdziwym mistykiem. W tak otwartej formacji, jaka jest Ossian wyraza zamilowanie do tego by byc naprawde wolnym, a to w jazzie najwazniejsze". To co potrafi wygrac Jacek Ostaszewski na fletach prostych zachwyca. Wspomagal tez czasem Tomka na dholaku.
Jacek gra na kaya-gum.
Marek Jackowski [pozniejszy tworca Manaamu] gral czesto na bardzo specyficznie nastrojonej gitarze. Stroj ten nadawal instrumentowi orginalne, wschodnie brzmienie.
Tomek Holuj,sadze ze pierwszy tablista w Polsce. Byl wysmienity, To co tworzyl w Ossianie nie bylo rytmem. Bylo orginalna, fascynujaca muzyka.
Hinduskie bebny
Tabla. Granie wymaga sporej precyzji. Bardzo wazne jest miejsce sposob i sila uderzenia,
I dholak. Beben dwustronny
Pozniej Ossian stworzyl wiele wspanialej muzyki. z Jackiem Ostaszewskim grali Milo Kurtis, Jorgos Skolias, Wojciech Waglewski, Radoslaw Nowakowski. Wspolpracowali z formacja Don Cherry, Pawel Jarzebski i Tomasz Stanko. Pan Tomasz Stanko nazwal Ossian bardzo ciekawym zjawiskiem w polskim jazzie.
Dla mnie jednak na zawsze najwazniejszy bedzie ten pierwszy Ossian. "Ksiega Deszczu" bedzie mi towarzyszyc juz zawsze
https://www.youtube.com/watch?v=sqiuKrAcXew